Dr Odile Bagot, gynécologue. Règles douloureuses et endométriose.

Dr Odile Bagot

Règles douloureuses et endométriose

Pijnlijke menstruaties zijn niet onvermijdelijk !

Interview met Odile Bagot, specialist in gynaecologie en verloskunde, auteur van “Dico des nanas” bij Hachette.

 

Waar komen menstruaties vandaan ?

Menstruatie is niet de baarmoeder die zich een maand lang met bloed vult en dan leegloopt, noch een onbevruchte eicel die wordt uitgestoten.

Helemaal niet. Het is eigenlijk het weefsel aan de binnenkant van de baarmoeder – het endometrium genaamd – dat zich tijdens de cyclus zal wijzigen. In de tweede helft van de cyclus, na de ovulatie, verdikt het, er vormen zich kleine bloedvaten binnenin en plotseling, rond de 28e dag, met de hormonale daling, valt dit endometrium af, we zeggen dat het afschilfert, het bloedt soms met kleine stukjes endometrium. Wanneer de oestrogeenproductie aan het begin van de cyclus weer begint, groeit het endometrium terug en bedekt het deze vaten en stopt de menstruatie tot de volgende keer.

Hebben veel vrouwen last van pijnlijke menstruaties ?

Helaas hebben veel vrouwen last van pijnlijke menstruaties, terwijl dit niet het geval zou moeten zijn omdat er altijd een oplossing moet worden gevonden zodat een vrouw niet lijdt. Helaas, in sommige gevallen, vooral bij endometriose, een vrij veel voorkomende ziekte die één op de tien vrouwen treft, ondanks alle behandelingen, is het moeilijk voor deze menstruaties om minder pijnlijk te worden. Op dat moment moet je overwegen om een arts te raadplegen voor een algehele behandeling van de ziekte.

Waarom hebben we pijnlijke menstruaties ?

Pijnlijke menstruaties komen voort uit, laten we zeggen, 3 mechanismen.

Ten eerste de baarmoeder; onthoud dat het een spier is en dat een spier samentrekt; en wanneer het heel sterk samentrekt, kan het pijn doen, zoals een kuitkramp bijvoorbeeld.

Vervolgens zijn menstruaties ook gerelateerd aan een ontstekingsfenomeen met de afscheiding van moleculen uit de prostaglandinefamilie en in dat geval kunnen medicijnen zoals ontstekingsremmers effectief zijn.

Ten slotte is de pijnperceptie zeer persoonlijk van de ene vrouw tot de andere en daarom spelen dit pijnmechanisme en de perceptie ervan in de hersenen ook een rol in de perceptie van menstruatiepijnen. Dit kan worden gemoduleerd door pijnstillers.

Wat is endometriose ?

Endometriose is een vrij veel voorkomende ziekte, aangezien het tot één op de 10 vrouwen treft. Als je je de baarmoeder voorstelt, zie je duidelijk de baarmoederspier; aan de binnenkant is de baarmoeder bekleed met wat we het endometrium noemen. Bij endometriose vinden we endometriumtype weefsel elders dan in de baarmoederholte, soms door migratie, maar ook door andere mechanismen die nog niet volledig zijn opgehelderd. In de baarmoederspier; dat heet adenomyose, op het niveau van de eierstok, zal het een cyste vormen die we endometrioma noemen. De meest voorkomende locatie van endometrioseknobbels is het bekken: rond de baarmoeder, de eileiders, de blaas, het rectum, enz… en veel zeldzamer op afstand de huid of de lever bijvoorbeeld.

Helaas zullen endometrioseknobbels de hormonale cyclus volgen. In de baarmoederholte, tijdens de menstruatie, kan het bloed worden afgevoerd, maar als het in de baarmoederspier zit, zal het erg pijn doen; als het op het niveau van de eierstok is, kan het een cyste vormen. We weten nu dat de symptomen van endometriose ook te wijten zijn aan belangrijke ontstekingsverschijnselen in het bekken, wat soorten “littekens” veroorzaakt, verklevingen die dan verantwoordelijk zijn voor chronische pijn of tijdens geslachtsgemeenschap. dan moet je absoluut een arts raadplegen.

Hoe verlicht je endometriose ?

Endometriose is een veel voorkomende ziekte die 10 tot 15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. We kennen de oorzaak niet met zekerheid; we weten dat er een genetische component is en we beginnen omgevingsfactoren zoals endocriene verstoorders te beschuldigen, maar ook immuunoorzaken. Pijnlijke menstruaties zijn vaak een eerste teken, maar geen enkele andere klacht mag worden verwaarloosd.

Inderdaad, endometriose zijn kleine eilandjes van endometriumtype weefsel die zich meestal in het bekken ontwikkelen (eileider, eierstok, blaas, rectum, peritoneum en alle weefsels die deze organen omringen), en minder vaak daarbuiten (lever, long, huid…). Het endometrium, waar het ook is, evolueert gedurende de hele cyclus, het verdikt, en bloedt dan tijdens de menstruatie, wat de pijnlijke menstruaties verklaart wanneer de eilandjes in de baarmoederspier zitten of de cysten wanneer ze op de eierstok zitten. Aan dit fenomeen wordt een ontstekingsreactie rond de knobbeltjes toegevoegd, die op zichzelf blijvende laesies zal creëren, zoals bekkenverklevingen die kunnen leiden tot wat we een “bevroren” bekken noemen, waar de organen niet meer vrij kunnen glijden tegen elkaar. De ziekte wordt dan chronisch, met daarbovenop permanente pijn en/of tijdens geslachtsgemeenschap, risico’s op onvruchtbaarheid en een begrijpelijke psychologische impact. Een deel van het mechanisme van dysmenorroe (pijnlijke menstruaties) wordt verklaard door adenomyose, waar het endometrium, in plaats van aan het oppervlak van de baarmoederholte te blijven, de spierwand van de baarmoeder infiltreert. Pijnlijke menstruaties die niet verbeteren met een eenvoudige behandeling moeten absoluut de diagnose endometriose suggereren, zodat deze ziekte niet onopgemerkt blijft (zoals vaak het geval is) en vooral zodat deze kan worden behandeld. Bij afwezigheid van een zwangerschapswens is de eerstelijnsbehandeling de pil of een progestageen continu om het endometrium in rust te brengen. Als tweedelijnsbehandeling kunnen we, met LHRH-analogen, de vrouw “in de menopauze” zetten voor enkele maanden om de laesies uit te drogen. Chirurgie door laparoscopie heeft ook zijn plaats, zowel voor het stellen van de definitieve diagnose, het beoordelen van de laesies als het behandelen van de toegankelijke laesies, maar het moet worden toevertrouwd aan chirurgen of gynaecologen die gespecialiseerd zijn in endometriose.

Moet ik een arts raadplegen als ik pijnlijke menstruaties heb?

Als je pijnlijke menstruaties hebt en ze gaan niet weg met eenvoudige middelen zodat je een goede levenskwaliteit hebt tijdens je menstruaties, moet je een arts raadplegen, omdat het kan gebeuren dat er achter deze pijnlijke menstruaties die resistent zijn tegen behandeling een ziekte zit die endometriose heet en die één op de tien vrouwen treft. Je mag de diagnose niet missen.

Wat zijn de methoden om me te verlichten ?

Om je menstruaties te verlichten, zijn er verschillende methoden. Er waren de oude gewoonten van onze grootmoeders, zoals een warmwaterkruik op je buik leggen. Maar waarom niet… Meestal beginnen we met eenvoudige pijnstillers, vooral paracetamol. Als er geen contra-indicaties zijn en je wilt een sterker medicijn proberen dat bijwerkingen kan hebben, kun je een ontstekingsremmer gebruiken die als tweedelijnsbehandeling wordt aanbevolen. Nu zijn er ook niet-medicamenteuze methoden, met name transcutane elektrische neurostimulatie, die de basis vormt voor de behandeling van pijnlijke menstruaties met Livia, bijvoorbeeld.

Waarom vermindert neurostimulatie de pijn ?

Neurostimulatie is niet iets heel nieuws, het bestaat al sinds de jaren ’60 en werd gebruikt om absoluut onbehandelbare en zeer ernstige pijn te behandelen. Er worden twee mechanismen genoemd om de werking van neurostimulatie te begrijpen.

Eerst het poortprincipe. Wat is deze poort? Eigenlijk, wanneer we pijn hebben, zullen de zenuwen de pijn sensatie naar de hersenen leiden. En als we deze zenuwen bedriegen door ze een kleine elektrische stimulatie te sturen, is het deze kleine niet-pijnlijke elektrische stimulatie die de poort zal passeren, en dan zal de poort sluiten voor de pijnlijke stimulatie, zoals die van oorpijn bijvoorbeeld.

Vervolgens weten we dat het stimuleren van de zenuwen pijnstillende stoffen kan afscheiden, zoals endorfines bijvoorbeeld.

Momenteel denken we dat neurostimulatie een beetje een mengsel is van deze twee mechanismen, maar waarschijnlijk meer die van de poort.

 

 

*Dr. Odile Bagot is specialist in gynaeco-obstetrie, voormalig hoofd van de klinische ziekenhuizen en afgestudeerd in psychosomatische gynaecologie, expert voor Doctissimo. Ze is de auteur bij Mango van “Vagin & Cie on vous dit tout!”, “Ménopause, pas de panique!” en “Perturbateurs endocriniens, la guerre est déclarée!”. Ze heeft onlangs bij Marabout “Mon guide de survie gynéco” gepubliceerd. Je kunt haar vinden op haar blog http://mamgyneco.wordpress.com